v
De Canarische eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die ten westen liggen van het Afrikaanse continent. Bekijk de kaart van Tenerife

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en zijn ongeveer 10 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van erupties op de oceaanbodem. Geografisch gezien zijn de Canarische eilanden een deel van Afrika, maar politiek behoren ze sinds de 15e eeuw tot Spanje.

Met zijn 2057 vierkante kilometer is Tenerife het grootste eiland van de groep. Het heeft de vorm van een driehoek met de langste punt naar het noordoosten, dat in een schiereiland uitloopt rond het bergmassief van Anaga. In de westpunt ligt het gebergte van Teno en het Zuidelijkste puntje ligt precies op de 28ste breedtegraad.

Het eiland wordt in twee verdeeld door het vulkanische gebied Las Cañadas, een grote desolate vlakte van grind en vulkanisch gesteente met als middelpunt de Pico del Teide, een krater van 3718 meter die het hoogste punt van Spanje vormt.

Verwijzend naar de immer besneeuwde top van de Teide gaven de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, de Guanchen, het eiland de naam “Tinerfe” wat zoveel betekent als “het eiland met de witte berg” of  “het eiland met de sneewberg”.

Die hoge bergketen laat de vochtige wolken boven de Atlantische Oceaan niet door en vormt daardoor een weergrens. Het noorden van Tenerife is dikwijls bewolkt en regenachtig. Door dit vochtige klimaat is de subtropische vegetatie in het noorden van Tenerife erg rijk.

De temperatuur in het zuiden is het ganse jaar door uiterst mild. De winters zijn zacht en de zomers zijn droog en heet, hoewel het slechts zelden warmer wordt dan 30 graden. De avonden zijn vaak aangenaam koel, dankzij een frisse oceaanwind.